от днес до 2 юни, СГХГ   За пръв път в България

...
от днес до 2 юни, СГХГ
 
За пръв път в България
Коментари Харесай

Фотографиите на тайнствената Вивиан Майер дойдоха у нас

от през днешния ден до 2 юни,
СГХГ

 

За пръв път в България ще забележим творчеството на една от легендите на американската снимка - забулената в загадъчност Вивиан Майер. Изложбата " В нейните ръце " с куратор Ан Морен е 11-а подред за платформатата " Майстори на фотографията " и ще остане в залите на галерията до 2 юни. 

Висока жена със странна шапка, мъжки обувки, няколко размера по-голямо палто, професионален уред Rolleiflex в едната ръка и дете в другата - това е гувернантката Вивиан Майер, тази Мери Попинз на актуалната стрийт снимка, за която светът научава едва след кончината й. Тя снима деца, портрети на небогати и маргинали, на пасажерите в градския превоз, кино фестивали и митинги, само че и известни персони като Салвадор Дали, Ричард Никсън и Одри Хепбърн. 

В продължение на 40 години " дамата без сянка " работи като детегледачка и не демонстрира никому работите си по неизяснени аргументи. Безценното й завещание е намерено по инцидентно и щастливо стичане на събитията от Джон Малуф, брокер на недвижими парцели. В кашоните, купени от заложна къща против 400 $, той намира непроявени ленти и диапозитиви с над 120 000 фотографии - една съкровищница от фрагменти на уличния живот в Америка, която я подрежда до имена като Даян Арбъс, Робърт Франк, Гари Уиногранд и Мери Елън Марк.

Сред фотосите, документирали живота през втората половина на ХХ век, има и голям брой автопортрети на непознатата фотографка. Малуф съумява да намери децата, за които се е грижила. Оказва се, че нито те, нито някогашните й работодатели са знаели за пристрастеността й към фотографията. Вивиан Майер е била доста потайна, не е споделяла нищо за персоналния си живот, само че с ненаситност е изразявала мнение за кино, снимка, политика. Била е феминистка. Родена е в Ню Йорк през 1926 година, майка й е французойка, а татко й от Австро-Унгария. Прекарала е известно време в Европа като дете. На 30 години се мести в Чикаго, където живее до края на живота си през 2009 година

Първоначално Майер снима в черно-бяло, а от 60-те години нататък - и в цвят. Когато прави първите си опити да снима филми с камери Super 8 и 16 мм, то не е, с цел да форсира хода на времето, а с цел да го спре в " замръзнали " фрагменти. Подходът на Вивиан Майер е не да снима подиуми, а да документира пространството в поредност от фотографски облици.

Изложбата в Софийската градска художествена изложба включва 107 фотографии от нейната обичана среда - улицата. В пространството на галерията ще бъде прожектиран и биографичният филм за нея " Да откриеш Вивиан Майер " с режисьори Чарли Сискел и Джон Малуф, който завоюва номинация " Оскар " през 2015 г. 
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР